Posted in campanie

Democratie sau nebunie?

Ce este democratia, dom’le?

Democratia este modul in care o tara este condusa in asa fel incat tu sa ai libertarea si curajul de a nu fi de acord cu mine. In cazul in care legile nu se aplica si justitia inchide ochii, oamenii pot semna o petitie online sau chiar pot fi chemati la referendum pentru a se afla ce isi doresc. Oamenii din popor trebuie sa inteleaga ca au putere si ca pot face ca drepturile lor sa fie respectate prin anumite instrumente.

1.jpg

Democratia este un mod de conducere a unei tari in care poporul conduce. Cum adica? Pai din fiecare judet, colton, sat, au fost alesi reprezentanti ai vointei oamenilor si din ei s-a format un guvern, un parlament unde se discuta problemele tarii, se voteaza si se iau decizii. Daca totul ar fi pur matematic, deciziile luate ar trebui sa reflecte perfect dorintele si nevoile fiecarui cetatean. Asta este normal si Platon a vorbit extrem de frumos despre cum ar trebui sa functioneze lucrurile in faimoasa carte “Republica.” Pentru cine nu e amator de filosofie, democratia ar fi pe scurt un mediu propice in care spiritul inovator al oamenilor, ideile constructive, competitia sanatoasa ar face ca totul sa progreseze, iar oamenii sa traiasca in pace si armonie respectandu-se intre ei.

Un fel de Rai, mai pe scurt. Tara perfect democratica, in care toate legile din Constitutie sa se respecte nu cred ca exista, dar tarile nordice de pe continentul nostru se apropie cel mai mult de model. Acolo rata analfabetismului este aproape de 0, iar rata abandonului scolar nu depaseste 2%. Joburile sunt mult mai bune, mai bine platite, moneda nationala are putere, oamenii nu au prejudecati, situatia economica si politica este buna, sistemul medical si cel al incluziunii sociale functioneaza ca pe roate.

Revenind la Romania, aici lucrurile nu stau nici pe departe ca pe roze. Avem mari probleme din care trebuie sa amintim marile probleme din sistemul politic, medical, educational sau social. Stirile de la televizor sunt prea sumbre ca sa ma mai uit la ele. Ma deprima, ma ingrozesc si ma infurie. E pacat sa imi stric ziua in fiecare zi. Daca nu pot schimba ceva prefer sa nu stiu ce atrocitati a mai facut romanasul nostru.2.jpg

Traim in democratie in fiecare zi, dar realitatea e plina de nedreptati si prejudecati pe care chiar oamenii care vor schimbare le perpetua. Oamenii trecuti de 50-60 ani nu inteleg ca statul nu trebuie sa aiba grija de ei in permanenta si pentru orice nevoie ar avea, ci ei insisi trebuie sa faca asta. Statul iti ofera un minim pentru a supravietui, dar daca iti doresti mai mult, tu va trebui sa faci asta, sa ceri mai mult de la viata.

5.jpg

O sa vorbesc despre cateva drepturi pe care le avem ca, cetateni intr-un stat democratic.

  1. Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate.

Da, ai dreptul sa traiesti si ai dreptul la o viata fericita, sanatos si liber, dar va trebui sa te asiguri ca vei primi asta. Statul iti da, dar nu iti garanteaza pastrarea acelui drept. In zilele noastre, ti se poate intampla orice. Criminalii, violatorii, psihopatii umbla liberi pe strada pentru ca nu au o stea in frunte care sa ne arate ce fel de tendinte pacatoase au. Traim intr-o tara in care daca nu te protejezi singur, va fi prea tarziu pana vor aparea altii. Nu te bagi in combinatii dubioase si totul este ok. Esti liber atat timp cat nu faci parteneriate cu oameni care fac lucruri ilegale.

4.jpg

  1. Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale.
  2. Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.

Cea mai mare libertate si drept pe care eu consider ca democratia ni-l ofera este libertatea de opinie si exprimare a religiei. Pentru mine este cel mai important deoarece nu pot sa inteleg cum pot oamenii sa accepte un regim totalitar. Vezi Coreea de Nord: doar daca respiri contra conducatorului si esti prins, inchis, omorat. Omul si-a omorat rudele din grandomanie si teama ca va fi detronat. Nu inteleg cum puteau oamenii sa traiasca in comunism fara sa se rascoale. Nu inteleg cum nu stiau sau nu concepeau sa aiba libertatea de a zice ce vor despre cine vor. Eu nu as putea sa traiesc intr-o frica oarba permanenta ca voi zice, face ceva gresit si voi fi ridicata de securitate.

3.jpg

Avem dreptul de a spune orice si tot nu spunem ce ne doare. Tot nu ne folosim de acest drept atat de important… Este vina noastra ca nu impunem legile. Legile nu sunt impuse doar de judecatorie, tribunal, avocati, ci chiar de noi. Sa luam un exemplu, sa zicem ca stai la o coada si unul vrea sa se bage in fata. Daca toti ceilalti sau macar unul ii explica omului ca nu e corect ce face si ca nu il vor lasa sa nu respecte drepturile celorlalti si ordinea, atunci democratia va fi impusa in mod automat de popor. Exemplele pot continua. Noi, oamenii putem face ca legile sa fie respectate! Nu subestima niciodata puterea unei petitii online sau in caz final a unui referendum!

Nu au murit atatia oameni buni, destepti si curajosi ca tu sa stai cu mainile in san plangandu-te ca legile nu se respecta! Fa ceva si apoi ai dreptul sa te plangi! E rusinos ca altii si-au dat viata ca votul tau sa conteze si tu stai la televizor in loc sa votezi. E rusinos sa nu stii sa spui NU cand altii vor sa faca magarii! E rusinos sa dai bani ca multumire in loc de multumire in cuvinte! E rusinosa sa te plangi de ceilalti si tu sa nu faci nimic sa schimbi lumea in care traiesti!

Ne plangem de politicieni. Ca-s asa, ca-s pe dincolo…Dar de unde vin politicienii astia? Nu vin din familii romanesti, din case romanesti, din scoli romanesti, din firme romanesti? Vorba lui George Carlin “Garbage in, garbage out!”. Din video-urile lui am inteles mai mult despre democratie si statut social decat in toate orele de istorice, civica sau filosofie la un loc. Uite aici ceva interesant. De fapt poti sa ii asculti toate video-urile ca omul e genial!

Democratia mai inseamna faptul ca fiecare cetatean are atat drepturi, cat si responsabilitati. La filosofie in clasa a XII-lea am invatat ca un lucru este bun atunci cand cat mai putine persoane sunt ranite psihic sau fizic. Deci pentru a face bine, trebuie sa tii cont de fericirea altora. Daca am fi mai buni, mai toleranti, mai rabdatori, mai atenti la nevoile celorlalti, atunci democratia ar inflori si am trai fericiti ca-n Suedia!

Vrei democratie?

Fii bun, fii democrat! Respecta-ti semenii, respecta drepturile altora si totul se va schimba in mai bine pentru toti!

Acest articol a fost scris pentru Superblog 2019!

 

Author:

Cogito ergo sum

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.